KÖZLEMÉNY

Főállatorvosi közlemény

HIRDETMÉNY

Lakossági tájékoztatások

TÁJÉKOZTATÁS

Óvodai beiratkozás

Baba-Mama Klub

Baba-mama klub krónikája... (2009. Március)

Krizsó Ervinné védőnőDecemberben az év végi ünnepek miatt a megszokott utolsó kedd helyett 15-én hétfőn találkoztunk. Kötetlen programra hívtam a kismamákat a karácsonyi készülődés időszakában. Hatos Veronika rajz szakos tanárnő volt a vendégünk, aki szalvétagyűrűt készített, ennek folyamatába avatta be az érdeklődő kismamákat. Veronika segítő közreműködését ez úton is köszönöm.

A január 27-i összejövetelünkön a szűrővizsgálat fontosságára történő figyelem felkeltés volt a célom. A téma az emlőszűrés és az emlő önvizsgálata, az előadója Kovács István szűrési koordinátor volt. Rövid elméleti ismertető után mulázson lehetett gyakorolni az emlőben észlelhető elváltozások felismerését. Az önvizsgálat 20 éves kortól végzendő, 45 éves kortól szervezett emlőszűrés van, vagyis kétévente behívják a nőket a szűrővizsgálatra, ahol elvégzik a mammográfiát, az emlő röntgenvizsgálatát.

Krizsó Ervinné Védőnő

Az önvizsgálatot a havi vérzés utáni 5.; 7. napon, illetve annak elmaradása után a hónap ugyanazon napján kell elvégezni. Első lépés a megtekintés, majd állva és fekve leengedett és felemelt karral, a több újjal történő körkörös mozdulatokkal végzett áttapintás következzen.

A honaljba is be kell tapintani. Behúzódás a mellbimbón, váladékozás, asszimetria észlelése, a kar duzzadtsága a keményedés, göb tapintása az elváltozás jelei. Haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, mivel az emlőben tapintható elváltozások kétharmad része rosszindulatú. Természetesen szó volt a nőgyógyászati méhnyakrák szűréséről is, amelyre évente el kell mennie a nőknek. A vizsgálat része kell, hogy legyen a cytológiai kenetvétel mellett az emlő tapintásos vizsgálata is. Kérem a nőket, hogy saját egészségük érdekében ne mulasszák el a fentebb leírtakat! Február utolsó keddjén 24-én Hajdú Beáta koordinációs központvezető (Egerben, a Technika Házában, Mezőkövesden, a Rheuma Kórházban működik) kért lehetőséget arra, hogy bemutathassa a klubban a SOFTY prevenciós és terápiás lábbelit, amelyet 2008. szeptemberétől lehet beszerezni 25 – 36-os méretig, de március végétől már felnőtt méretben is kapható lesz. A SOFTY lábbeli instabil talpszerkezetű, mintha csak mezítláb járnánk egy puha, egyenetlen talajon.

A fokozott izomaktivitás következtében javítja a testtartást. A boka izület fexibilis megtámasztásával az izületek optimális helyzetbe kerülnek. A gördülő talp, "gördülő járást" biztosít, ami izületkímélő. Az ezüstionos talpbetét, izzadás gátló és gombaölő tulajdonságú. Magyar fejlesztésű termék, amit Békéscsabán gyártanak. A SOFTY lábbelik rendszeres használatával megelőzhetők illetve kezelhetők korunk civilizációs ártalmai, mint pl. a lúdtalp, izületi problémák, gerincpanaszok, vénás problémák. További információk, prospektusok a védőnői tanácsadóban hozzáférhetők. A tavaszi hónapokban, nővédelmi témákban szeretnénk programokat szervezni. Március 31-én: A terhesség-megszakítások és annak érzelmi hatásai lesz a téma, előadója Bodáné Kovács Terézia, édesanya.

Április 28-án a Családvédelmi Szolgálat védőnője Borda Márta lesz a vendégünk, akivel az optimális családtervezésről és a fogamzásgátlásról beszélgetünk. Minden érdeklődőt szeretettel várunk és kérem is a kismamákat, hogy minél többen jöjjenek el kisdedjeikkel, egy kis hasznos kikapcsolódásra!

Krizsó Ervinné Védőnő

A baba-mama klub krónikája... (2008. Április)

Február 26-án Gulyásné Bartók Beáta iskolánk ének-zene tanára volt a vendégünk a klubban. Témánk a muzikalitás hatása a gyermekekre a fogantatástól a kisdedkor végéig. Tájékoztatást kaptunk a ritmus szerepéről a pocaklakó kortól a kisded korig. Szó volt a ringatásról, az improvizálható altatódalokról, a mondókák beszédfejlődést elősegítő szerepéről. Legmegkapóbb számomra az volt, amikor énekelni kezdett és az apróságok tevékenységüket abba hagyva figyeltek a dalra. Köszönöm a Beától kapott mondókás könyvet, ami az óta is közkézen forog, az érdeklődő anyukáknak kikölcsönzöm azt.

Március 25-én a téma, a beszéd fejlődése 0-3 éves korig. Amit a nyelv elsajátításáról tudni érdemes. Erdélyi Istvánné logopédustól kaphattunk nagyon érdekes információkat, így a beszédfejlődés szakaszairól a megkésett beszédfejlődésről, a beszédészlelés zavarairól és a szükséges teendőkről. Szeretném itt kiemelni a környezet szerepét. Nagyon fontos, hogy a gyermekeket beszélő emberek vegyék körül, ne a televízió! Szeretetteljes légkörre és sok-sok közös programra (közös bevásárlás, közös játék) van szükség. A fenti témákhoz csatlakozik e hónap utolsó keddjén, április 29-én 10 – 12-ig tartott foglalkozás, ahol vendégünk, a "házigazdánk" Józsáné Debreceni Edit a Művelődési Ház vezetője és könyvtárosa lesz. Témája: Olvass nekem! Mesék, mondókák, versek szerepe a kisgyermekek érzelmi fejlődésében. Miért fontos, hogy olvassunk gyermekünknek?

Május 27-én a megszokott helyen és időben: Bevezetés a Schüssler-féle szöveti sók terápiás alkalmazásába. Arediagnosztika dióhéjban. Előadó: Göböly Ildikó a Homeopátiai Baráti kör egyesületének egyik képviselője. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! Ezúton köszönöm meg a vendégelőadóknak a készséges közreműködésüket, amivel emelik a klub színvonalas működését.

Krizsó Ervinné védőnő

A baba-mama klub krónikája... (2007. Július)

Minden hónap utolsó keddjén, 10 - 12 óra között összejövetelt tartunk a Művelődési Házban a kismamák és a kisdedek részére. Igyekszünk minél színesebb programokkal felkelteni a mamák figyelmét. Célunk kikapcsolódást nyújtani és hasznos ismereteket közölni.

Május 29-én témánk: Játszunk okosan a kisdeddel. Nagyon színvonalas és tanulságos volt Barta Vámos Péterné gyógypedagógus előadása. Megismerhettük a normális fejlődés állomásait, a kóros fejlődést, a figyelmeztető tüneteket, hogy mikor gyanakodjunk és forduljunk szakorvoshoz. Beszélt a megelőzésről, tippeket kaptunk a játékhoz, a mozgásfejlődés elősegítéséhez. Megtisztelt jelenlétével Törő Zsuzsanna a Füzesabonyi Kistérségi Nevelési Tanácsadó vezetője és Kissné Redele Mária vezető óvónő. A kreatív sarokban a gyermeknap alkalmából szélforgók és origami figurák készültek, Csákné Kovács Annamária és Hatos Veronika rajzszakos tanárnő közreműködésével. Nekik külön köszönetemet fejezem ki a segítő közreműködésükért, továbbá Csele Istvánné Valikának, a Gyermekjóléti Szolgálat családgondozójának is.

Június 26-án mágnesterápiás orvostechnikai eszközbemutatót tartott Dávid Ottóné, Zsóka a magnepress jótékony hatásáról, a mágnesesség gyógyító erejéről tájékoztatott és gyakorlati bemutatót is prezentált. A téma iránt érdeklődők bővebb felvilágosítást kaphatnak a Védőnői Tanácsadóban található prospektusokból. A következő összejövetel ideje: Július 31-én lesz, kedden 10 órától 12 óráig. Téma: megemlékezés a Szoptatás Világnapjáról. A várandósok felkészítése az anyatejes táplálásra. Tájékoztatás a szülőszobától a hazaadásig terjedő időszak eseményeiről.

Vendégünk: Blikhardné Madarász Mária vezető védőnő, Gulyás Gáborné szülésznő, Kaszás Ágnes korházi védőnő. Szeretettel várjuk a kismamákat és az érdeklődőket. Augusztus utolsó keddjén (28-án) "kerti partit" tervezünk a játszótéren, ide is várjuk a kicsiket, nagyokat egyaránt.

Anyatejes Világnap!

"Hogy a sok szoptatástól gyermek ostoba lesz,
Könnyelmű anyának gondolatja ez.
Ki az anyatejből minél többet kivett,
Az lesz legerősebb testileg, lelkileg."
Vajda János: Gyermeknevelés

Az anyatejes táplálás jelentősége megkérdőjelezhetetlen. Az anyatej, minden elvárásnak megfelel. Biztosítja a kisbaba megfelelő testi és szellemi fejlődését, e mellett a szoptatás az alapja az anya és gyermek közötti érzelmi kapcsolat kialakulásának is. Az anyatej immunaktív anyagai pedig magyarázatul szolgálnak arra a gyakorlatban ismert és tudományosan is alátámasztott megfigyelésre, hogy az anyatejes csecsemők egészségesebbek, ritkábban fordul elő közöttük légúti fertőzés, hasmenés, és allergiás betegség, mint a nem szoptatott babáknál. Egyetlen modern tápszer sem helyettesíti az édesanya tejének értékét. Ezért javasolt a legalább 4 hónapig, de még inkább a hat hónapos korig tartó kizárólagos anyatejes táplálás.

A siker kulcsa, hogy bízzon önmagában az anya és rendelkezzen a szükséges ismeretekkel, ami a szoptatáshoz szükséges. Ebben segíti önt védőnője, forduljon hozzá bizalommal.

Krizsó Ervinné Védőnői szolgálat.

A baba-mama klub krónikája... (2007. Május)

A 2006. decemberi számban olvashattak utoljára rólunk. Ahogyan jeleztük, december 19-én tartottuk az év utolsó klubfoglalkozását. Egy mutatós, finom tortával köszöntöttük a kicsinyeket és a mamákat a klub működésének 1 éves születésnapja alkalmából.

Ezúton is köszönjük Lénárt Csaba úrnak a helyi cukrászüzem akkori vezetőjének a felajánlását, aki a torta felét ajándékba adta a klubunknak. Saját készítésű díszekkel öltöztettük fel, a Fodor László zöldségboltvezető úrtól kapott formás fenyőfát, amit mégegyszer köszönünk szépen. Ez a karácsonyfa tette még ünnepélyesebbé a Gyermekétkeztetési Alapítványtól nyert élelmiszercsomagok átadó ünnepségét is. 2007-ben január 30-án Marczisné Viszneki Katalin védőnő tartott babamasszázs bemutatót és érdekes előadást a szépszámú érdeklődőnek. A farsang alkalmából fánkkal, receptekkel, s a Nagy Zsuzsanna óvónő készítette álarcokkal kedveskedtünk a megjelenteknek. Február végén a kisdedek korai anyanyelvi nevelése, a beszédfejlődés elősegítése volt a témánk, amiről Nagy Zsuzsanna óvónő beszélt a mamáknak. Anyanyelvi játékgyűjteményt, mondókákat ajánlott a szülőknek. Nagy érdeklődés előzte meg és valóban sokan is voltunk a márciusi foglalkozáson. Témánk: Óvodába készülök. Kissné Redele Mária vezető óvónő tartott tájékoztatót az óvodai beíratásról és a beszoktatásról.

Ezt követően Húsvét közeledte alkalmából Csákné Kovács Annamária és Kovács Endréné Ildikó segítségével az üvegfestés technikájával ismerkedtünk meg, ünnepi ablakdíszeket készítettünk. Köszönjük segítőkészségüket! Legutóbb április 24-én Rengéné Kiss Edina óvónő a lúdtalp kialakulásának megelőzéséről beszélt a megjelenteknek és gyakorlatokat mutatott be óvodás gyerekek vidám közreműködésével. Nagyon élveztük! A lúdtalptorna otthoni gyakorlásához javaslatokat, gyakorlat összeállítást és a korszerű gyermekcipőről tájékoztatót kaptak a mamák. A kreatív műhelyt ismét Csákné Anikó vezette:

Sógyurmából a kicsik tenyérlenyomatával készített az édesanyáknak anyák napi ajándékot.
Az óvónők, s a kreatív műhelymunkában segítő szülők közreműködését nagyon szépen köszönjük!

Kedves Anyukák! Igyekszünk aktuális, széles érdeklődési körre számító programokat kitalálni, de javaslataikat, ötleteiket nagyon szívesen vesszük!

Gondoljanak arra, hogy egy soha vissza nem térő szép időszak a GYES, aminek minden percét élvezni kell. Bízunk benne, hogy a klubfoglalkozásokon tartalmas időtöltést tudunk biztosítani babáknak, mamáknak egyaránt! Szeretettel várunk minden régi és új babát, mamát az összejövetelekre!

Legközelebb május 29-én (kedd) 10 órakor várjuk az érdeklődőket, amikor Barta-Vámos Péterné gyógypedagógus beszél a gyermekek korai fejlesztéséről és tanácsokat kaphatunk, hogy hogyan játsszunk okosan a kisdeddel. Majd június 26-án mágnesterápiás orvostechnikai eszközbemutatót tart Dávid Ottóné Zsóka. Találkozunk május 29-én!

Csele Istváné Gyermekjóléti Szolgálat Családgondozó

2006. DECEMBER

Az alábbiakban szeretném folytatni a tájékoztatást a helyi baba-mama klub eseményeiről. Remélem már sokak számára közismert, hogy minden hónap utolsó keddjén 10 - 12 óra közözött összejövetelt tartunk a kismamák és kisdedek részére állandó és segítő társammal, Csele Istvánné Valikával, a gyermekjóléti szolgálat vezetőjével a Művelődési Házban.

Igyekszünk közérdekű témában programot nyújtani a mamáknak, a babáknak, pedig rögtönzött játszóteret biztosítunk. Augusztus 29-én szűnni nem akaró szakadó eső volt, így sajnos a vártnál kevesebben tudtak eljönni. Témánk, hogyan tápláljuk a babát egészségesen, korszerűen, ízletesen, modern eszközökkel, de hagyományos módon (nem bébiétellel). Vendégünk Pappné, Szlatki Ágnes termékbemutatót tartott, megismerhettük a 26 funkciós minikonyhát". Megkóstolhattuk az általa készített, teljes kiőrlésű búzalisztből sütött zsömlét, valamint a vegyes zöldségpürét (sárgarépa, brokkoli, cukkini, burgonya) csirkehússal. Nekem nagyon ízlett! Köszönet az iskolai konyha dolgozóinak a sütésben való közreműködésért, és ezúton köszönöm meg Veneszné Erzsikének a Műv. Ház dolgozójának minden segítségéért, amit a klub működéséért tesz. Augusztusban a "kreatív műhelyben Nagy Zsuzsanna óvónő, kismamám vezetésével az általa előre elkészített gipszfigurák (szalvétagyűrű, tojástartó) kifestése folyt.

Szeptember 26-ra Blikhardné Madarázs Mária területi vezető védőnőt hívtuk meg, aki a füzesabonyi Családvédelmi Szolgálat védőnői feladatait is ellátja. Ő találkozik és beszélget el a sokszor válsághelyzetben levő, nem kívánt terhességet viselő, terhesség-megszakítás előtt álló nőkkel. Természetesen a pozitív családtervezésre hívta fel a figyelmet, vagyis az ideális időpontban történő szülésre. Tájékoztatott a negatív családtervezés, azaz a fogamzásgátlás régebbi és újabb módszereiről.

Október 31-én a gyógyszerésznőnk, Kissné Szabó Csilla készségesen vállalta, hogy eljön közénk, s dióhéjban megismertette velünk a homeopátia lényegét, néhány szert is, valamint tájékoztatott a legszükségesebb házi patikáról is. Tapasztalatom szerint egyre nagyobb az érdeklődés a homeopátiás szerek iránt. Mivel másnap Mindenszentek ünnepe következett, Kovács Endréné Ildikó, a virágdísz készítés technikáját mutatta be az érdeklődőknek.

Legutóbb, nov. 28-án a fogorvosnő Dr. Tábori Erika volt a baba – mama klub vendége. Nagyon színvonalas és nagyon tanulságos volt az ő előadása a fogfejlődésről, a szájhigiénián át a mindenkit érintő cumi használatig ill. az újszopásig. Ezen a napon eljött hozzánk a télapó is, játékokat adott át a gyerekeknek, akik nagyon kedvesek voltak. Egy bátor kisfiú még a szakállát is megsimogatta a Mikulásnak. Senki sem fakadt sírva! A közelgő adventre is készültünk, ablakdísszel és adventi koszorúval. Szeretném még elmondani, hogy immár 1 éves lett a Baba-mama klub.

2005. november 29-én tartottuk az első összejövetelünket az adventi készülődés jegyében. Szakmai feladat volt a védőnői közösségi program beindítása, amit néhány kezdeményező kismama és a munkatársak (művelődési ház vezetője és a már említett gyermekjóléti szolgálat vezetője) segítségével sikerült is megvalósítani. Bízom abban, hogy aki eljön a klubba, jól érzi magát élményekkel és tapasztalatokkal tér haza. Szeretnénk a továbbiakban is minél kötetlenebbül egy-egy közérdekű, vagy aktuális témában folytatni a Baba-mama klub összejöveteleit. Legközelebb az ünnepek miatt december 19-én kedden 10 és 12 óra között találkozunk! Megünnepeljük, hogy 1 évesek lettünk, valamint karácsonyfát díszítünk, saját készítésű díszekkel. Minden régi és új tagunkat szeretettel várunk. Január 30-án baba masszázs bemutatót tartunk.

Kívánok mindenkinek szeretetteljes karácsonyt és örömökben gazdag újesztendőt!

Krizsó Ervinné védőnő

A baba-mama klub krónikája

Miután a kismamák egy csoportjában igény merült föl arra, hogy szervezetten is találkozhassanak, számomra, pedig védőnőként feladat a közösségi programok szervezése, a gyermekjóléti szolgálat vezetőjével és a művelődési ház vezetőjével karöltve, meghirdettem a baba - mama klub megalakulását. Ideje fix, minden hónap utolsó keddje, 10 – 12 óráig, így a kismamák jó előre betervezhetik a programjukba. Helye a Művelődési Ház mozi terme, de a tervek között szerepel egy "igazi" baba-mama klubhelyiség kialakítása, amit nagyon várunk.

Eddigi összejöveteleink az ünnepekhez kapcsolódtak. November 29-én az adventi készülődések kapcsán óvónő kismamám és több kreatív anyuka vezetésével adventi koszorút, ajtó – ablak díszeket és képeslapokat készítettünk. Megismertük a só gyurma receptjét.

Karácsony előtt pár nappal (december 20-án) saját készítésű karácsonyfadíszekkel, (mézeskalács, alufóliába csomagolt dió, papírfüzér, szalagból készült masni, stb.) tettük pompássá a fenyőfát, amit egyik klubtagunk ajánlott fel. A gyerekek a feldíszített fa alá helyezett játékoknak örülhettek. A szerény anyagi háttér miatt ezek a játékok szerényen ugyan, de a baba-mama klub tulajdonát képezik. Milyen jó lenne egy igazi játszóház, izgalmas, fejlesztő és szórakoztató játékokkal, a baba-mama tornát lehetővé tevő felszerelésekkel! Januárban pályázott is a védőnői szolgálat és a művelődési ház, felszerelésekre, "bababarát" környezet kialakítására.

Január utolsó keddjén (31-én) farsangi kikapcsolódásra hívtuk a babákat és a mamákat. A "kreatív műhely sarokban" álarcok és kalapok készültek Kozmetikus vendégünk Herczeg Cintia arcfestéssel próbálkozott még bájosabbá tenni a kisdedeket. Nem rajta múl, hogy ez nem mindenesetben sikerült. A pillangós arcú Eszter volt a legjobban együttműködő, (lásd a fotón) aki az arcfestést követő fényképezést is nagyon élvezte.

A meghívott fényképész minden jelenlevő kis klubtagunkat lefotózta. A fotós, Nagy Róbert felajánlása volt 2 db levelezőlap nagyságú fénykép a gyerekekről és egy nagy fényképtartó tabló, amivel a klubunkat szeretnénk népszerűsíteni.

Február utolsó keddjén (28-án) szerintem az eddigi leggazdagabb program várta a mamákat és a „Babákat” Örömmel mondhatom el, azt is, hogy egyre nagyobb számban jönnek.

Vendégünk Pozsgai Kinga tanárnő a kisgyermekek ének - zenei nevelésének fontosságáról, annak szerepéről és módjáról beszélt, majd gitárral kísért gyermekdalokat énekelt. Nagy élmény volt látni azt a figyelmet, amit a gyerekek tanúsítottak a dalok hallatán, Kinga játékos előadásában. Mindeközben élénk "munka" folyt a "kreatív műhelysarokban"! Rengéné Kiss Edina óvónő vezetésével elkészült a gyönyörű fénykép tabló. Az ügyesebb anyukák üvegfestéssel díszített fénykép-tartót készítettek.

Közérdekű tájékoztatásként beszámoltam a 2006. január elsejétől megváltozott hazai védőoltási rendszerről. Fölhívtam a figyelmet, hogy a következő baba-mama klub összejövetele március utolsó keddjén, III. 28-án, de nem a szokásos időben, hanem 16.30-kor kezdődik a Művelődési Házban, a meghívott pszichológus vendégünkhöz alkalmazkodva.

Témája az 1 - 6 éves korú gyermekek leggyakoribb nevelési problémái, (pl. a szabálytudat kialakításáról, a dacról, a helyes szokásokról). Erre az alaklomra meghívtuk az óvodáskorú gyermekek szüleit is, de minden érdeklődőt szeretettel várunk! Végül és nem utolsó sorban megköszönöm Galyasné Dósa Katalin kismama eddigi programszervező munkáját.

Krizsó Ervinné védőnő