KÖZLEMÉNY

Főállatorvosi közlemény

HIRDETMÉNY

Lakossági tájékoztatások

TÁJÉKOZTATÁS

Óvodai beiratkozás

Kemencés Gasztronómiai- és Kulturális Fesztivál (2016)

Gasztronómiai rendezvény Tájékoztatója

a Kemencés Gasztronómiai és Kulturális Fesztivál résztvevő főzőcsoportoknak

(időpont: 2017. június 10. szombat, 7 órától 15 óráig)

Helye: Kemencés udvar Szihalom

Csoportok létszáma: 4 – 5 fő, akik az esti programokon (lakodalmas és lakodalmi vacsora, mulatság) kedvezményesen 1500Ft/fő vehetnek részt. A benevezett csapattagokon felüli vendégek részére a vacsora teljes költsége! (3000.- Ft/fő)

 Nevezési díj: nincs

 Nevezni a mellékelt NEVEZÉSI ADATLAPON lehet 2017. június 03-ig.

 

Nevezéskor a versenyre benevezett étel pontos nevét, a tájegységet, a település nevét (ahonnan az eredeti étel származik), és a készülő étel anyaghányadát valamint a technológiai leírását (recept) is el kell küldeni! A kemencékhez, a rakott-tűzhelyekhez, valamint a bográcsokhoz szükséges tűzifát a helyszínen térítésmentesen biztosítjuk. Minden alap- és járulékos anyagot, ízesítőt, a tálaláshoz szükséges tálakat, edényeket a versenyzők maguk hozzák. Ajánlatos és lehetséges a húsételen túlmenően tésztafélékkel,  édes és sós süteményekkel is nevezni. A sütemények, tészták esetében  a 400,- Ft-os kóstoló-jegyre 2 db-ot kell adni.

csapatoknak minimum 25 (50 fél adag) adag ételt kell készíteni, amelyből a rendelkezésre álló nyersanyagot és a nyersanyag származását igazoló okmányokat (számla, szállítólevél, őstermelői- termelői igazolás, gombaszakértői vizsgálat igazolása) be kell mutatni a zsűrinek, s ez egyben a versenyre való részvétel feltétele is:

*2 adag ételt kell a zsűrinek autentikus tálalással beadni,

*A többi ételt a kóstolójegyek alapján kell eladni, elszámolni a rendező felé. A kóstolójegyre értékesített ételek értékét készpénzben a helyszínen kifizetjük. A csapatnak a leadott  50 db kóstoló jegy ellenében  200 Ft-ot, és azon felül pedig minden  eladott jegy után a teljes összeget ( 400 Ft ) visszakapja a versenyző csapat.

A kóstoló jegyek csak az információs asztalnál válthatók, (nyugtaadási kötelezettség kiváltása érdekében) a csapatoknál pénzért nem vásárolhat senki! A csapatok ételt csak a kóstolójegyre adhatnak el, kivéve az általuk meghívott ismerősöket, de ebben az esetben a 25 adagnál annyival kell többet főzni!

A kóstoló jegy ára:

400.- Ft/kóstolóadag ( ½ adag étel)

kóstolóétel ½ adag, melyhez a műanyag tányért és evőeszközt a csapatoknak kell biztosítani.

 Egyéb feltételek:

 A versenyre minden csapat egy étellel nevezhet be, illetve amennyiben több étellel szeretne részt venni a versenyen, az külön- külön nevezésnek számít! (Tehát, ha például egy csapat két ételt nevez meg és készít, akkor az, két nevezésnek számít, tehát a kóstoló jegyek elszámolásánál is 2 x 50 fél adaggal kell elszámolnia. 

Akinek nem jut kemence az hordozható elektromos kemencét, mozgókemencét hozhat, illetve nyilatkozhat arról, hogy a bográcsot vagy a rakott - tűzhelyet választja, mivel minden kemencéhez csatlakozik egy rakott- tűzhely is, aminek platni mérete 500 x 630 cm, és ezen is lehet készíteni speciális, hagyományokra épülő falusi ételeket.

Egyéb felmerülő kérdésekkel, problémákkal fordulhat a polgármesterhez:

Bóta József Sándorhoz (telefonon a +36-30-950-1501, ill. e-mailben:

botajozsef@szent-lorinc.hu

Az elkészített étel zsűrizése és díjazása:

A Zsűri elnöke:

 Dr. Simon Tamás nagymester, a Szabadtűzi Lovagrend Gasztronómiai

                         Egyesület nagymestere.

Tagjai:          

Ferenczy István mesterszakács, Grill szövetség elnöke,  ÉTREND alelnök       és

Dózsa György Schnitta-díjas éttermi mester, szakoktató tanár

A szűrizés szempontjai:

Autentikus népi ételkészítés és tálalás.

Az elkészült étel/ételek készítésének az adott tájegység hagyományaihoz kötődő szokások, alkalmak, évszakok, stb. ismertetése.  A készítendő ételek receptjét ( ismertetőt) írásban is le kell adni a zsűrinek ( anyaghányad, technológiai leírás ), és bemutatni azokat az autentikus eszközökből legalább egyet, amelyek az adott ételhez, alkalomhoz, eseményhez, munkához stb. kötődik.

Fő- Díj: Kemencés étel mestere vándorkemence és oklevél, serleg

                        I-II-III. helyezett kemence + oklevél+ emlékérem

Díjazás: (az elért pontszámok alapján)

Oklevél, arany-, ezüst-, és bronzminősítés

+ minden csapattagnak kemencés emlékérem

Különdíjak: Szponzorok által felajánlottak függvényében

Nevezni legkésőbb június 03-ig lehet írásban, vagy telefonon a mellékletben szereplő adatlapon!

Szeretettel várjuk az önkormányzatok, a civil szervezetek és egyesületek, az iskolák, a Szihalomról elszármazottak, családok és rokonságok csapatait e nemes megmérettetésre!

Szihalom, 2017. május 11.

                                                                                  Bóta József Sándor

                                                                                       polgármester

NEVEZÉSI ADATLAP

 

a Szihalmi Kemencés Gasztronómiai és Kulturális Fesztivál 2017. június 10. szombat

 

A csapat neve: …………………………………………..

Település: ……………………………………………

Csapatkapitány neve: ……………………………………..

 

a csapat tagjainak neve:

1.)…………………………………………..

2.)…………………………………………..

3.)…………………………………………..

4.)…………………………………………..

az étel neve: …………………………………………………….

(több készítmény esetén külön-külön felsorolva!)

 

Tájegység (település) megnevezése: ………………………………………..

                                   Anyaghányadot és technológiai leírást mellékelni kell!

A jelentkezést koordináló személy

neve:………………………………………

.elérhetősége:……………………………….

aláírása:……………………………………

Az étel anyaghányada és technológiai leírása:

Rendezvényszervező elérhetősége, információ:

Emailszikonyv@msn.com Tel: (36/492038);(36/492000); (30/3392611);