KÖZLEMÉNY

Főállatorvosi közlemény

HIRDETMÉNY

Lakossági tájékoztatások

TÁJÉKOZTATÁS

Óvodai beiratkozás

Kemencés Gasztronómiai és kulturális fesztivál 2019

VERSENYFELHÍVÁS

a Kemencés Gasztronómiai és Kulturális Fesztivál résztvevő főzőcsoportoknak

Időpont: 2019. június 01. szombat, 7:00 órától 15:00 óráig

Helye: Kemencés udvar, Szihalom

A főzőcsapatok létszáma: 4 – 5 fő, akik az esti programokon (lakodalmas és lakodalmi vacsora, mulatság) kedvezményesen 2.000.-Ft/fő vehetnek részt. A benevezett csapattagokon felüli vendégek részére a teljes részvételi díjat (3.500.- Ft/fő) kell megfizetni.

A főzőversenyre nevezési díj nincs.

Nevezni a mellékelt NEVEZÉSI ADATLAPON lehet 2019. május 28-ig.

Nevezési lap letölthető ITT!

Nevezéskor a versenyre benevezett étel pontos nevét, a tájegységet, a település nevét (ahonnan az eredeti étel származik), és a készülő étel anyaghányadát valamint a technológiai leírását (recept) is el kell küldeni! A kemencékhez, a rakott-tűzhelyekhez, valamint a bográcsokhoz szükséges tűzifát a helyszínen térítésmentesen biztosítjuk. Minden alap- és járulékos anyagot, ízesítőt, a tálaláshoz szükséges tálakat, edényeket a versenyzők maguk hozzák. Ajánlatos és lehetséges a húsételen túlmenően tésztafélékkel, édes és sós süteményekkel is nevezni. A sütemények, tészták esetében az 500,- Ft-os kóstoló-jegyre 3 db-ot kell adni.

A csapatoknak minimum 50 (fél adag) kóstolóadag ételt kell készíteni, amelyből a rendelkezésre álló nyersanyagot és a nyersanyag származását igazoló okmányokat (számla, szállítólevél, őstermelői- termelői igazolás, gombaszakértői vizsgálat igazolása) be kell mutatni a zsűrinek, s ez egyben a versenyre való részvétel feltétele is!

*2 adag ételt kell a zsűrinek autentikus tálalással beadni,

*A többi ételt a kóstolójegyek alapján kell eladni, elszámolni a rendező felé. A kóstolójegyre értékesített ételek értékét készpénzben a helyszínen kifizetjük. A csapatnak 20 db kóstoló jegyet kell leadni a rendezvény költségeinek fedezetéhez (20 x 500 Ft = 10.000 Ft). Ezen felül pedig minden eladott és leadott kóstolójegy után a teljes összeget (500 Ft) megkapja a versenyző csapat.

A kóstoló jegyek csak az információs asztalnál válthatók, (nyugtaadási kötelezettség kiváltása érdekében) a csapatoknál pénzért nem vásárolhat senki! A csapatok ételt csak a kóstolójegyre adhatnak el, (kivéve az általuk meghívott ismerősöket, de ebben az esetben az 50 adagnál annyival kell többet főzni!

A kóstoló jegy ára: 500.- Ft/kóstolóadag (½ adag étel)

A kóstolóételekhez műanyag tányért és evőeszközt a csapatoknak kell biztosítani.

Egyéb feltételek:

A versenyre minden csapat egy étellel nevezhet be, illetve amennyiben több étellel szeretne részt venni a versenyen, az külön- külön nevezésnek számít! (Tehát, ha például egy csapat két ételt nevez meg és készít, akkor az, két nevezésnek számít, tehát a kóstoló jegyek elszámolásánál is 2 x 25 kóstolójeggyel kell elszámolnia. 

Akinek nem jut kemence az hordozható elektromos kemencét, mozgókemencét hozhat, illetve nyilatkozhat arról, hogy a bográcsot vagy a rakott - tűzhelyet választja, mivel minden kemencéhez csatlakozik egy rakott- tűzhely is, aminek platni mérete 500 x 630 cm, és ezen is lehet készíteni speciális, hagyományokra épülő falusi ételeket. Mindemellett egy 3 fiókos elektromos cukrász kemencét + 1 db kis gázkemencét is biztosítunk.

Egyéb felmerülő kérdésekkel, problémákkal fordulhat a polgármesterhez:

Bóta József Sándorhoz (telefonon a +36-30-9-501-501, ill. e-mailben:

botajozsef@szent-lorinc.hu

Az elkészített étel zsűrizése és díjazása:

zsűri elnöke: Németh József Venesz-díjas séf, a Szabadtűzi Lovagrend Gasztronómiai Egyesület tagja

zsűri tagjai:

A szűrizés szempontjai:

Autentikus népi ételkészítés és tálalás.

Az elkészült étel/ételek készítésének az adott tájegység hagyományaihoz kötődő szokások, alkalmak, évszakok, stb. ismertetése. A készítendő ételek receptjét (ismertetőt) írásban is le kell adni a zsűrinek (anyaghányad, technológiai leírás), és bemutatni azokat az autentikus eszközökből legalább egyet, amelyek az adott ételhez, alkalomhoz, eseményhez, munkához stb. kötődik.

Fő- Díj:

Díjazás: (az elért pontszámok alapján)

Oklevél, arany-, ezüst-, és bronzminősítés, továbbá minden csapattagnak kemencés emlékérem

Különdíjak: Szponzorok által felajánlottak függvényében

Nevezni legkésőbb május 28-ig lehet írásban, vagy telefonon a mellékletben szereplő adatlapon!

Szeretettel várjuk az önkormányzatok, a civil szervezetek és egyesületek, az iskolák, a Szihalomról elszármazottak, családok és rokonságok csapatait e nemes megmérettetésre!

Szihalom, 2019. április 08.

                                                                                   Bóta József Sándor

                                                                                       polgármester