KÖZLEMÉNY

Főállatorvosi közlemény

HIRDETMÉNY

Lakossági tájékoztatások

TÁJÉKOZTATÁS

Óvodai beiratkozás

Kemencés Gasztronómiai- és Kulturális Fesztivál (2016)

VERSENYFELHÍVÁS

a Kemencés Gasztronómiai és Kulturális Fesztivál résztvevő főzőcsoportoknak

(időpont: 2018. június 09. szombat, 7 órától 15 óráig)

Helye: Kemencés udvar Szihalom

Csoportok létszáma: 4 – 5 fő, akik az esti programokon (lakodalmas és lakodalmi vacsora, mulatság) kedvezményesen 2000,-Ft/fő vehetnek részt. A benevezett csapattagokon felüli vendégek részére a vacsora teljes költsége! (3500.- Ft/fő)

 Nevezési díj: nincs

 Nevezni a mellékelt NEVEZÉSI ADATLAPON lehet 2018. június 04-ig.

Nevezéskor a versenyre benevezett étel pontos nevét, a tájegységet, a település nevét (ahonnan az eredeti étel származik), és a készülő étel anyaghányadát valamint a technológiai leírását (recept) is el kell küldeni! A kemencékhez, a rakott-tűzhelyekhez, valamint a bográcsokhoz szükséges tűzifát a helyszínen térítésmentesen biztosítjuk. Minden alap- és járulékos anyagot, ízesítőt, a tálaláshoz szükséges tálakat, edényeket a versenyzők maguk hozzák. Ajánlatos és lehetséges a húsételen túlmenően tésztafélékkel,  édes és sós süteményekkel is nevezni. A sütemények, tészták esetében  a 400,- Ft-os kóstoló-jegyre 2 db-ot kell adni.

A csapatoknak minimum 50 (fél adag)  kóstolóadag ételt kell készíteni, amelyből a rendelkezésre álló nyersanyagot és a nyersanyag származását igazoló okmányokat (számla, szállítólevél, őstermelői- termelői igazolás, gombaszakértői vizsgálat igazolása) be kell mutatni a zsűrinek, s ez egyben a versenyre való részvétel feltétele is!

*2 adag ételt kell a zsűrinek autentikus tálalással beadni,

*A többi ételt a kóstolójegyek alapján kell eladni, elszámolni a rendező felé. A kóstolójegyre értékesített ételek értékét készpénzben a helyszínen kifizetjük. A csapatnak 25 db kóstoló jegyet kell leadni a rendezvény költségeinek fedezetéhez

(25 x 400 Ft = 10.000 Ft). Ezen felül pedig minden  eladott és leadott kóstolójegy után a teljes összeget (400 Ft) megkapja a versenyző csapat.

A kóstoló jegyek csak az információs asztalnál válthatók, (nyugtaadási kötelezettség kiváltása érdekében) a csapatoknál pénzért nem vásárolhat senki! A csapatok ételt csak a kóstolójegyre adhatnak el, (kivéve az általuk meghívott ismerősöket, de ebben az esetben az 50 adagnál annyival kell többet főzni!

A kóstoló jegy ára: 400.- Ft/kóstolóadag (½ adag étel)

A kóstolóételkehez  műanyag tányért és evőeszközt a csapatoknak kell biztosítani.

Egyéb feltételek:

A versenyre minden csapat egy étellel nevezhet be, illetve amennyiben több étellel szeretne részt venni a versenyen, az külön- külön nevezésnek számít! (Tehát, ha például egy csapat két ételt nevez meg és készít, akkor az, két nevezésnek számít, tehát a kóstoló jegyek elszámolásánál is 2 x 25 kóstolójeggyel kell elszámolnia. 

Akinek nem jut kemence az hordozható elektromos kemencét, mozgókemencét hozhat, illetve nyilatkozhat arról, hogy a bográcsot vagy a rakott - tűzhelyet választja, mivel minden kemencéhez csatlakozik egy rakott- tűzhely is, aminek platni mérete 500 x 630 cm, és ezen is lehet készíteni speciális, hagyományokra épülő falusi ételeket. Mindemellett egy 3 fiókos elektromos cukrász kemencét is biztosítunk.

Egyéb felmerülő kérdésekkel, problémákkal fordulhat a polgármesterhez:

Bóta József Sándorhoz (telefonon a +36-30-950-1501, ill. e-mailben:

botajozsef@szent-lorinc.hu

Az elkészített étel zsűrizése és díjazása:

zsűri elnöke: Németh József Venesz-díjas séf, a Szabadtűzi Lovagrend Gasztronómiai Egyesület tagja

zsűri tagjai:

Dr. Simon Tamás nagymester, a Szabadtűzi Lovagrend Gasztronómiai Egyesület nagymestere.

Ferenczy István mesterszakács, Grill szövetség elnöke,  ÉTREND alelnök   és a Szabadtűzi Lovagrend Gasztronómiai Egyesület tagja

Csetneki László a Szabadtűzi Lovagrend Gasztronómiai Egyesület kancellárja

A zsűrizés szempontjai:

Autentikus népi ételkészítés és tálalás.

Az elkészült étel/ételek készítésének az adott tájegység hagyományaihoz kötődő szokások, alkalmak, évszakok, stb. ismertetése.  A készítendő ételek receptjét ( ismertetőt) írásban is le kell adni a zsűrinek ( anyaghányad, technológiai leírás ), és bemutatni azokat az autentikus eszközökből legalább egyet, amelyek az adott ételhez, alkalomhoz, eseményhez, munkához stb. kötődik.

Fő- Díj: Kemencés étel mestere vándorkemence és oklevél, serleg

                        I-II-III. helyezett kemence + oklevél

Díjazás: (az elért pontszámok alapján)

Oklevél, arany-, ezüst-, és bronzminősítés, továbbá minden csapattagnak kemencés emlékérem

Különdíjak: Szponzorok által felajánlottak függvényében

Nevezni legkésőbb június 04-ig lehet írásban, vagy telefonon a mellékletben szereplő adatlapon!

Szeretettel várjuk az önkormányzatok, a civil szervezetek és egyesületek, az iskolák, a Szihalomról elszármazottak, családok és rokonságok csapatait e nemes megmérettetésre!

Szihalom, 2018. május 11.

                                                         Bóta József Sándor   polgármester

 

NEVEZÉSI ADATLAP

Szihalmi Kemencés Gasztronómiai és Kulturális Fesztivál

2018. június 09. szombat

 

A csapat neve: …………………………………………..

Település: ……………………………………………

Csapatkapitány neve: ……………………………………..

 a csapat tagjainak neve:

1.)…………………………………………..

2.)…………………………………………..

3.)…………………………………………..

4.)…………………………………………..

az étel neve: …………………………………………………….

(több készítmény esetén külön-külön felsorolva!)

 

Tájegység (település) megnevezése: ………………………………………..

                                   Anyaghányadot és technológiai leírást kérjük mellékelje!

A jelentkezést koordináló  kontaktszemély

neve:……………………………………………

elérhetősége(telefonszáma:……………………

 

aláírása:……………………………………….

 

Az étel anyaghányada és technológiai leírása:

........................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

 

A lakodalomban és a vacsorán …………fővel kívánunk résztvenni

 

.Rendezvényszervező elérhetősége, információ:

Email: szikonyv@msn.com Tel: (36/492038);(36/492000); (30/3392611);